2017. szeptember 16., szombat

Libba Bray: The Diviners – A látók I. (Ajánló, értékelés)

Libba Bray: The Diviners – A látók I.Fülszöveg:

Evie O’Neillt elküldik unalmas szülővárosából és New York forgalmas utcáira száműzik – amitől ő ma-xo-lú-te el van ragadtatva. 1926-ot írunk. New York nyüzsög az illegális italmérésektől, a Ziegfield lányoktól és a szemtelen zsebtolvajoktól. Az egyetlen bökkenő, hogy Evie-nek a nagybátyjánál kell laknia, aki az okkult tudományok megszállottja.
Evie attól tart, hogy Will bácsi felfedi majd legsötétebb titkát: természetfeletti képességét, ami eddig csak bajba sodorta. Ám amikor a rendőrség egy meggyilkolt lányra bukkan, akinek a testére egy titokzatos szimbólumot véstek és Willt a helyszínre hívják, Evie rájön, hogy képessége segíthet elkapni egy sorozatgyilkost.
Ahogy Evie fejest ugrik a gyilkossal való macska-egér játékba, újabb történetek bontakoznak ki a sosem alvó városban. Egy Memphis nevű fiatalember életét a rémálmok irányítják. Theta, a táncosnő múltja elől menekül. Egy diák, Jericho pedig megdöbbentő titkot rejteget. És mindannyiuktól függetlenül valami sötét és gonosz felébredt…

Véleményünk:

Már az olvasás elején rá kellett jönnünk, hogy Libba Bray eszméletlen kutatómunkát végzett. Egy Urban fantasy a 20-as évekből. A beszédstílus, a zenék, a cigi, minden benne van a könyvben, ami csak kell. Először Evie szemszögéből olvashatjuk a történetet, aztán váltás következik be. Mint egy bomba, nagyon hírtelen csap át. Nem is értettük először, hogy mi van.
Több szemszögből íródott a történet. De milyen jó, hogy így lett. Nagyon tetszett.
A 20-as évek New Yorkjában egy gyilkos szedi sorra az áldozatait, de nem is akárhogy. Szemek kivágása és kezek eltűnése. Nagyon bizarr, igazi misztikus történet. Mivel a meggyilkoltakon különös jeleket találnak, főszereplőnk, Evie nagybátyját hívják segítségül a nyomozásban, aki az okkult tudományokkal foglalkozik. Nem egy hétköznapi gyílkosság ez, erre hamar rá kell jönni, hiszen nagyon misztikusnak tűnnek a gyilkosságok.
Titkos társaságokat, furcsa szimbólumok és  vallási szekták. Evie-éknek bele kell folynia a korabeli szekták világába. Nagyon izgalmas volt.
Sok főszereplőt kapunk és nagyon-nagyon összetettek  kidolgozottak a múltjuk is, és ők maguk is.
Mind kellően érdekesek ahhoz, hogy nekünk olvasóknak teljesen felkeltse az érdeklődésünket.

Eviet először nem kedveltük, mert egy elkényeztetett kis libának tartottuk, de ahogy ment a történet egyre jobban megkedveltük. 

Memphis bűntudattal él, mert nem tudta megmenteni azt, akit a világon a legjobban szeretett. Nyilvánvaló, hogy titkol valamit.

Sam, az utcai zsebelő, akit egyszerűen imádtunk. A beszólásai és minden, szóval az egész karaktere a kedvencünk. 

Theta a táncoslány, az igazi nőideál. De neki is vannak titkai a múltjával kapcsolatban, ami kiderül, koránt sem káprázatos.

Sok szereplőt sorolhatnánk még, de őket emelnénk ki.
Összességében elmondhatjuk, hogy imádtuk a történetet, a szerelmi szálat és a krimi vonalat is. A vége tele van kérdésekkel, ezért ma még jön a második részről is a véleményünk.


Ajánljuk mindenkinek!

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...