2017. augusztus 26., szombat

Elizabeth Wein: Fedőneve Verity (Ajánló, értékelés)

              Elizabeth Wein: Fedőneve VerityFülszöveg:
1943. október 11.
Egy brit kémrepülőgép kényszerleszállást végez a náci megszállás alatt álló Franciaországban. A pilóta és utasa a legjobb barátnők. Egyikük megpróbálja túlélni. A másik már akkor elvesztette a játszmát, amikor még el sem kezdődött.
Gyönyörűen megírt, szívszorító regény egy felejthetetlen barátságról, amely a végtelen gonoszságnak is ellenáll.


Véleményünk:

Először is kezdjük azzal, hogy szerintünk egyáltalán nem Vörös pöttyös kategóriába sorolható ez a történet. Nem azt mondjuk, hogy nem olvashatja 14 kortól az ember, de nem minden ilyen korú gyermek értené meg a lényegét.
A történet a második világháborúban játszódik. A főszereplőnk egy brit kém, akit a németek foglyul ejtenek egy kastélyban, ahol kínozzák azért, hogy eláruljon nekik dolgokat. A kínzás sikerrel jár és főhősünk dalolni kezd.
Mesél egy Maddie nevezetű lányról és annak pilótává válásáról. Nagyon egyedin megírt történet, és szinte beleláthatunk az érzelmi világába. Megismerhetjük őt is, és Maddiet is. Imádjuk, hogy van a mesélőnk és Maddie, aztán kiderül, hogy végül is  Maddie is a főhősünk. Visszacsöppenünk a múltba, de ami a legfontosabb:
Tudni akarunk mindent Maddieről. Tudni akarunk MINDENT! Hol van? Mit csinál? Vajon él még? A két szereplőnek nagyon sok nehézséggel kell megküzdenie. Némelyik szituáció nagyon veszélyes, de annál izgalmasabb. Mint említettük, szerintünk nem Vörös pöttyös kategóriába sorolandó, inkább eltudtuk volna képzelni egy Arany pöttyel.
Na de térjünk vissza a sztorira. Jön a fordulópont a történetben, amikor már Maddie szemszögéből látjuk és olvassuk a sztorit.
A könyv elején a kém Maddieről mesél, a fordulópont után, már Maddie mesél tovább. És be kell vallanunk, amellett hogy ez nagyon érdekes, azért igazán izgis is volt.
Ez a két szemszög összekuszálása eszméletlenre sikeredett, soha nem volt részünk még ilyet olvasni.
Teljesen beleélhetjük magunkat a második világháború történéseibe, és szinte mi is velük együtt szolgáltunk nőként a seregben.
Igazán mély nyomot hagyott bennünk a könyv, hiszen a második világháború nem volt happy end. De az élményt és a rengeteg érzést, amit a történet adott, értjük itt: azokat a nehézségeket, amiket a két nőnek kellett átélni egy "férfi uralta világban" azt, hogy mennyire ellenségesek egymással ismeretlen emberek és azt, hogy hogyan szövődnek barátságok, ezek mind új impulzusok voltak számunkra.
Összegzésképp elmondhatjuk, hogy nem volt könnyű olvasmány, de szerettük. Szerettük a pilótánk humorát és a nácik mindenféle szidalmazását, ezek mind mosolyt csaltak az arcunkra. Egy tökéletes kémnő, pilótanő történetét olvashattuk.

      Ajánljuk mindenkinek!

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...