2017. június 5., hétfő

Tavi Kata: Nyitótánc (Ajánló ; értékelés)


Tavi Kata: Nyitótánc


Tavi Kata (Tóth Katalin) Nyitótánc című regénye 2013-ban, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, a Vörös pöttyös sorozatban. Az írónő a kiadó által meghirdetett II. Aranymosás pályázat keretén belül nyert lehetőséget a könyve publikálására. Ez az írónő első publikált regénye, amit mindenki nagyon imád, reményeink szerint. Dalma még nem olvasta a sorozatot, de együtt írjuk az értékelést... biztos vagyok benne, hogy ő is imádni fogja.

Véleményünk:
A könyv E/1-ben, múlt időben íródott. A szerkezete hónapos bontású, augusztus végétől júniusig, ami tizenegy fejezet. Nagyon olvasmányos és szeretni való történetebe csöppenünk, ami a valóság helyét teljesen megállja.
Lilla imádja a táncot, ezért alig várja az új középiskolát és a tánccsoportot, az új barátnőket, meg a helyes fiúkat.
A szomszédba költözik, Lilla számára a leghelyesebb srác, a kosaras Krisztián. A szülők azt mondják, hogy ők barátok voltak, de akkor miért olyan elutasító Krisztián.
A fiúk a kosárcsapatban nagyon elutasítók egymással. De miért?
Lilla igazi ami szívén az a száján csajszi. Szurkol a kosárcsapatnak, szenved a matek miatt, és hol örömmel, hol bánattal éli a középiskolások életét és ennek velejáróját.

Egy kicsit Szent Johanna Gimivel hasonlítanánk össze. Valóban voltak olyan karakterek, akik SzJG szereplőre hasonlítottak, de ettől el kell tekinteni. Nekünk bejön így is. Lilla egy nagyon jól kidolgozott karakter, akit szeretni lehet. Viszont sok volt, nagyon sok, hogy mindenhol a középpontban van. Ő a diáktanácsos, a legjobb angolos, a legjobb táncos és sorolhatnánk.
A szomszéd srác Krisztián, a minig bunkó önelégült jóképű kosaras gyerek. Őszintén, mi nem őt választanánk. És akkor itt jön képbe Márk, akit Lillának választani kellett volna, de NEM 😞 .. szóval a mindig cuki, kedves, népszerű fiút! Ez nem az a könyv és ezzel tényleg nincs semmi baj. Visszatérve, Krisztiára igazából nem sok mindent tudunk meg róla, azon kívül, hogy a szomszéd srác... kosarazik, jó matekból, (Lilla pedig nem).
Lilla néha, úgy éreztük, hogy túl megondolatlanul reagált Krisztiánnal kapcsolatban (és itt jön az, hogy vissza üt a túl megmondó kiscsajszi karaktere) még akkor is piszkálta a fiút amikor, ő jól csinált valamit. Ez nagyon bosszantó tudott lenni.
Térjünk rá a mellékszereplőkre: Az az érzésünk, hogy túl sok szereplőt akart az írónő bevonni, és emiatt nem tudott teljesen kidolgozni.

Összeségében a hétköznapisággal lopta be a szívembe/szívünkbe ezt a sorozatot. Nem minden tökéletes! És ez így van rendjén!

Kapunk egy icurka picurka függővéget is, rögtön olvasásra is került a második rész, amiről holnap hozzuk az értékelést!Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...