2017. június 10., szombat

Gayle Forman: Ha maradnék (Ajánló, értékelés)

Gayle Forman: Ha maradnék (Ajánló, értékelés)


Fülszöveg:
És te hogyan döntenél?
Képzeld el, hogy mindened megvan, amiről csak egy lány álmodhat. A szüleid jó fejek, mindig megértenek és melletted állnak. Az öcséd a legédesebb kiskölyök a világon. A város legígéretesebb rockbandájának frontemberével jársz, aki nem elég, hogy eredeti és különleges, de imád is téged. A zenei tehetséged szélesre tárta előtted a világ kapuit.
Képzeld el, hogy aznap, mikor leesik az első hó, mindezt elveszítheted.
Amikor életedben először kell komoly döntést hoznod, nem áll melletted senki, akitől segítséget remélhetnél. Élet és halál között kell választanod. Az életed soha nem lehet olyan, mint amilyennek ismerted. A halálról semmit sem tudsz.
Te mit tennél? Harcolnál vagy feladnád? Mennél vagy maradnál?


Véleményünk:
Már nagyon régen terveztük elolvasni ezt a könyvet, mert mindenki erről beszélt, hogy  annyira jó, na meg mert ott a film is. Azt hittük, hogy egy nagyon-nagyon romcsi sztorit fogunk olvasni! Eláruljuk: Nem így lett!
A törtènetben olvashatunk romantikus pillanatokról is, de korántsem ez a lènyege, mondanivalója.
Mia a főszereplő, èli a tinik mindennapi diák èveit. Amikor viszont, elmennek szüleivel egy autóútra, balesetet szenvednek. Mia látja magát kívülről ès azt, hogy az orvosok ès ápolónők mindent megtesznek èrte ès a családjáèrt egyaránt.
Vègig nèzi, hogy a családtagjai, barátai, szerelme ès mindenki ott van mellette ès szurkol, hogy túlèlje. 

De a kèrdès az, hogy Mia akarja e az èletet a szülei nèlkül és szeretne -e küzdeni!?
Nem egy könnyed sztoriról beszélünk. Minket lelkileg megviselt, szóval olyanoknak ajánljuk az olvasását akik mindezt feltudják dolgozni. Az utószóról meg ne is beszéljünk,mert kiderül, hogy ez egy igaz történeten alapszik. Sírás, sírás az elejétől a végéig..
Mia gyászában, felidèz minden emlèket minden fontosabb pillanatot az èletèről a családjáról, arról hogy-hogyan ismerte meg legjobb barátnőjèt ès Adamat a szerelmét. Felidèzi azt is, hogy vált a csellózás az èlete rèszèvè, hogy milyen pillanatokat èlt át a zene álltal.
Az emlèkek felidèzèse közt, figyel arra is, hogy hányan vannak mellette ès így csak mègtöbb emlèk tör fel benne, amiket próbál helyre rakni .
 
De a kèrdès akkoris ott lebeg előtte: van- e mèg olyan pillanat, amièrt èrdemes küzdeni?
Az emlékek olykor megmosolyogtatnak, de olykor könnyeket is csalnak az olvasó szemébe.  A gyász közben megismerhetjük a szülőket is és ezt nagyon szerettük.
Elmondhatjuk, hogy nekünk legjobban Mia ès a legjobb barátnője kapcsolata tetszett ès az, hogy Adammel a kapcsolatuk nem volt túl spilázva egyszerűen valóságosnak hatott az egèsz. Hiszen minden kapcsolatban vannak zökkenők ès szebb pillanatok is. Ez így volt tökéletes Miával ès Adammal is.

Talán, ha túl nyálas ès túl mézes mázas lett volna a szerelmük, akkor az tönkre tette volna a könyv eredeti mondanivalóját ès ezt a lèlekig hatóló törtènetet.
Mia édesapja egy bandában zenélt , Adam pedig egy bandában gitározik,  Mia csellózik. Központi szerepe van a történetben a zenének. Nagyon szépen le van írva ez is, imádjuk!
Az történet annyira valóságosnak hat, a szereplők annyira hihetőek, szerethetőek és emberiek, hogy az valami eszméletlen! Olyanoknak ajánljuk az olvasását akiket nem tud teljes mértékben berántani a könyv, mert akk nagyon le fog hozni az életről. Mi egyszerűen imádtuk! Köszönjük, hogy olvashattuk! Gyönyörű volt!

        

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...