2017. május 30., kedd

Deirdre Riordan Hall: Sugar (Értékelés ; ajánló)

Deirdre Riordan Hall: Sugar (Értékelés ; ajánló)Fülszöveg:
Én ​​vagyok az a kövér, félig Puerto Ricó-i, félig lengyel lány, aki úgy érzi, nem találja a
helyét sem a saját bőrében, sem sehol máshol.
Sugar Legowski-Gracia nem volt mindig kövér, de tizenhét éves korára ez megváltozott. Ugyan nem annyira terebélyes, mint a mamája, aki hatalmas mérete miatt hónapok óta nem tudott kikelni az ágyból. Nem is annyira ormótlan, mint a bátyja, Görény, akibe több aljasság szorult, mint háj, és ez mindent elárul a természetéről. Sugar pont annyira túlsúlyos, hogy durva sértegetések céltáblája legyen, bármerre is jár: boltban, utcán vagy az iskolában.
Sugar találkozik Evennel – és nem Evannel, ahogy félig analfabéta apja helytelenül megadta a fia nevét a születési anyakönyvi kivonatán –, és megtapasztalja, milyen az, amikor valaki nem a testét, hanem őt magát látja. Valószínűtlen barátságuknak köszönhetően Sugar életében először megengedi magának azt a luxust, hogy a jövőre is gondoljon. A jövőre, amit nem árnyékol be a saját testéről alkotott képe, sem az anyja sértegetései. Sugar hamarosan válaszút elé kerül: döntenie kell, hogy azzá a lánnyá válik-e, akit Even segítségével felfedezett önmagában, vagy felhagy a küzdelemmel, és elfogadja azt a szerepet, amibe a családja és az eddigi élete kényszerítette.
Kövesd a sorsát!


Véleményünk:
Ez a könyv kemény... nagyon.
Sugar, a főszereplőnk túlsúlyos. Nem is kicsit: nagyon. Olyannyira, hogy a társai az iskolában bántják miatta, kiközösítik. Környezete nem lát belőle semmit csak a súlyát, pedig igazán szeretetre méltó kiscsaj. Rosszúl érzi magát, ezért eszik eszik és eszik. Ami pont nem a megfelelő cselekedet lenne, de valamilyen szinten megértjük.

A dolgon csak ront, hogy Sugar édesanyja és testvére szintén túlsúlyosak, az édesanyja annyira, hogy képtelen kikelni az ágyból.
Ez a könyv bemutatja a túlsúlyosak életét, hogy milyen nehéz nekik megküzdeni nap mint nap a kiközösítéssel, bámulással, a gúnyos megjegyzésekkel. És beszéljünk a fizikai fájdalmakról is: bármi történhet, de ő nem képes megmenteni saját és mások testi épségét, a hosszú távú következményekről ne is beszéljünk. 

Nehéz belegondolni, hogy sokan így élik az életüket, ahogy ez a család.
De ekkor lép képbe Even, aki odafigyel rá, törődik vele és felvilágosítja, hogy lehet másképp is élni és kibújhat a csigaházból. Változtathat, viszont az út nehéz lesz. Nem is kicsit. Végre valaki aki nem bántással mondta meg neki a tényeket, hiszen erre volt szüksége.( Even egy olyan karakter, akinek egy csepp rossz tulajdonsága sincs. )Szeretetre, amit a családjától nem kapott meg. Nem hiába került ilyen súlyos helyzetbe.

Nagyon érdekes volt végig küzdenünk Sugarral és Evennel ezt a hosszú - hosszú folyamatot. Az írónő ügyesen mutatta be nekünk, hogy bárhol jelen lehet, az iskolában, szomszédunkban bárhol ez a dolog. Egyszerűen egy barátra van mindenkinek szüksége, nem olyan emberekre akik a külsőd alapján itélnek meg.

Azt hisszük, sok fiatal és nem fiatal tud majd azonosulni a főszereplővel, a szerző pedig megadja, amit várunk: a reményt és a hihetetlen erősséget!


Ajánljuk mindenkinek!

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...