2017. március 16., csütörtök

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiRiggs hobbija a régi, különleges fotók gyűjtése, s ezekből a képekből egy gyűjteményes kiadás megjelentetését tervezte, minden fotóhoz fiktív, fantázia szülte leírást társítva. A kiadó tanácsára ezeket a meséket összeszőtte, s így született meg a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei.


Jacob a könyv beszélője, és roppant hatásosan indítja történetét . Megtudjuk, hogy olyasmi történt vele, ami két szakaszra osztotta az életét. Több se kell az olvasói kíváncsiságnak! Csak úgy viszi az olvasót magával a történet.
Jacob - ot óriási trauma éri: szeretett nagyapja furcsa körülmények között meghal, ő pedig nem talál nyugalmat, ezért pszichológusa tanácsára úgy dönt, hogy édesapjával együtt elutazik arra a kis walesi szigetre, amelyről nagyapja annyi csodás történetet mesélt neki gyerekkorában. Hamarosan egy nagyon különös helyen találja magát, amelyről kiderül, hogy egy időhurok, amelyben különleges gyermekekre vigyáz Vándorsólyom kisasszony, aki egy ymbryne, vagyis alakváltó, akinek van hatalma az idő felett. És a kalandok elkezdődnek...


Ransom Riggs-nek kiváló fantáziája van, és tehetségben sem szenved hiányt, egyszerűen utánozhatatlan lett a könyv. Riggs könyve (remélhetőleg) sok kérdést is felvethet az olvasóban. Vajon az életben minden az-e, aminek látjuk? Minden az-e, aminek mi azt tapasztaljuk? Miért rekeszti ki magából az emberi társadalom (folyton és újra) mindazokat, akik mások – mondjuk különlegesek? És így tovább… Minden fantasy rajongónak csak ajánlani tudjuk és így vagyunk a két folytatással is! Beszéljünk a filmről is pár szót. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei egy szuperhős-filmeket idéző tündérmese. Mielőtt a barátságos plakát megtévesztené az embereket .. eszükbe ne jusson gyerekeket leültetni a tévé elé megnézni.
Szóval íme még egy film, aminek az alapjául szolgáló könyv sokkal sokkal jobb!
A cím és a bemutató alapján sokkal ütősebb, jobb filmre számítottunk. Ha valaki egy jó nagy adag káoszt kíván csöpögtetni az életébe, annak kiválóan alkalmas, hogy megnézze. Értelmet persze nem kell adni sok dolognak ahhoz, hogy megsejtsünk belőle valami "Igazán ütőset". Hogy miért is? Amikor nyár végén először láttuk a bemutatóját, azt gondoltuk, hogy ez a film egy életre szóló élményt fog okozni. Nos, ez nem így lett. A történet is, és a helyszínek is különlegesek, a szereplők jók , ám valahogy mégsem kerekedik ki semmi az egészből.Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...