2017. március 14., kedd

A kúltikus Hamupipőke történet egyvelege

A kúltikus Hamupipőke történet egyvelege

Egyszer volt , hol nem volt , volt egyszer egy hétvége . 
Megnéztük a Hamupipőke meséjét , ami 1950-ben készült , és a világ egyik legismertebb Disney mesék egyike . 
A szorgos és gyönyörű Hamupipőke jobb életről és romantikus kalandokról álmodik , de kiszolgáltatott helyzetben van . Gonosz mostohájának és két irigy leányának kell a kedvükbe járnia .
Barátai a három huncut kisegér , és a Jótündér. Az utóbbi segítségével a bálba is eljut egy varázslat segítségével . Ott találkozik álami hercegével .
Hát nem romantikus történet ? 
Ez a csoda persze csak éjfélig tart , akkor visszaváltozik és el kell hagynia a kastélyt . A nagy siettségben elhagyja a cipőjét a kastély lépcsőjén . A herceg az egész királyság hajadon leányait felkeresi , hogy vajon kié lehet ez a cipő .
Hamupipőke az európai kúltúrkörben elterjedt történet főszereplője . 
A történet legismertebb változata Charles Perrault francia meseírótól származik , ami Hamupipőke , avagy a kis üvegcipellő címmel 1697-vetett papírra . Igen , jól olvastátok . Ilyen régi történet .
A történetnek több legismertebb változata is van . 
Az egyik a Grimm testvérek változata , ami egy kicsit sötétebb változata Perrault történetének . De a történetnek magyar változata is létezik ugyan ezzel a címmel . 
A történet egy ősváltozatát Giambattista Basile írta le a 17 . században Pentameron című gyűjteményében  Hamucicuska néven . 
Számtalan drámát , operát , egy sor képzőművészeti alkotást és filmet ihlettek meg  . Ezért is vettük a bátorságot , hogy most erről írjunk Nektek . 
Napjaink kiemelkedő igényére , a virtuális fantázia megmozgatására azonban nem volt egyértelmű , hogy fényűző sikert arat de az elmúlt hétvége eloszlatta a kételyeket . 


Akkor lássunk is neki , összegyújtöttük Nektek a könyv adaptációkat . 

Könyvek :

Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli Krónikák 1.)

Fülszöveg:
126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…

Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”. Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot?

A Cinder szintén modern mesefeldogozás, a címéből nem nehéz kitalálni, hogy a Hamupipőke történetet vette alapul az írónő.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a könyv jó. Persze nem ér fel a kedvenc könyveink sorába.
Nem csak egy szimpla modern mesefeldolgozásról van szó, nem ám, hanem az írónő csavart még egyet a dolgon, és a mesét
Könyvmolyok.. higgyettek nekünk hihtetlenül szórakoztató könyv! hihetetlen fantasy és sci-fis elemekkel társította.
Minden remekül működik együtt! Ritka ilyen témájú regényre bukkanni ami a robotikáról szólna.
Mindegyik téren hiteles, és a történeti elemeket úgy válogatta össze az írónő, hogy mégis hihetően építkeznek egymásra.
Amit ki szeretnénk emelni, az a klasszikus Hamupipőke mese fontosabb elemeinek ebbe a történetbe való az írónő saját és elképesztő fantáziájába való teljes átfogalmazása
. Az eredeti dolgok itt is tökéletesen megállják a helyüket.
Volt olyan helyzet amikor nagyokat nevettünk de minden hibájával szerethető. Mégegyszer kiemelnénk nem a kedvenceink közé tartozik, de mivel igazán egyedi az írói stilus és gördülékeny , olvasmányos, egyszerű, és épp ezért nagyon gyorsan lehet haladni a könyvvel.


Finding Cinderella – Helló, Hamupipőke!Egy véletlen találkozás a sötétben pont elég ahhoz, hogy a tizennyolc éves Daniel és a belé botló lány szerelmet valljon egymásnak. A románc azonban feltételekhez kötött: megállapodnak, hogy csupán egy órán át tart, és csak úgy tesznek, mintha.
A hatvan perc elteltével a lány épp úgy válik köddé, mint Hamupipőke. Daniel pedig igyekszik meggyőzni magát arról, hogy a történtek csak azért látszottak tökéletesnek, mert eljátszották az egészet. Ilyen csak a tündérmesékben szokott történni, ugye.
Egy évvel és egy boldogtalan kapcsolattal később viszont már kénytelen hinni benne, hogy létezik szerelem első látásra – hiszen találkozik Sixszel, a furcsa nevű lánnyal, akinek még furcsább a személyisége. Daniel számára sajnos az igaz szerelem megtalálása nem jelent egyet élete megoldásával. Sőt, talán távolabb is visz tőle.
A múlt elképesztően sötét titka vajon árnyékot vethet Daniel és Six egyetlen esélyére, hogy megmentsék egymást?
Reménytelen és a Reményvesztett szereplői még egyszer, utoljára visszatérnek! Sky és Holder történetét már megismerhettük - mindkét szemszögből. Most azonban eljött az ideje, hogy megtudjuk, mi történt a legjobb barátaikkal, Sixszel és Daniellel. Vajon vannak sorsszerű találkozások? Várhat rájuk is happy end, vagy a múlt mindent összekuszál?
Na itt teljesen más a történet a Hopeless mind a mai napig az egyik kedvenc regényünk, bármikor újra tudjuk olvasni, annyira de annyira nagyon jó, hogy arra szavak nincsenek, így nem volt kétséges, hogy a kiegészítő kötetre is ugrunk mint a vadmacskák! Mi személy szerint jobban örültünk volna, ha valami hasonló hosszúságú regény kerekedik ebből a történetből, mint a Hopeless.
És ha már Hooverről beszélünk, akkor nem maradhat el a szokásos csavar sem a történetben.
És már csak a címe miatt is írunk róla és megszerettük volna osztani veletek ezt az élményt. Ami átjárt bennünket a könyv olvasása közben. Ma pedig volt időnk és eszmei futtatásokba váktuk agytekervényeinket a teljes Hamupipőke sztorikkal kapcsolatban! Az írónő tökéletesen képes megírni a szerelmi történeteket, erre jó pár példát olvashattunk. Itt viszont a novella rövidsége miatt a szerelmi szál is elég laposacska, mi pedig hiányoltuk belőle ezt.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk aki imádja a romantikus történeteket!

Filmek:

Los Angeles-i tündérmese :

2005.05.10-én debütált itt nálunk Magyarországon .
Még , hogy a mesékben létezik csak Hamupipőke ?
Cseréljük ki az üvegcipőt mobiltelefonra ? A hintót sport kocsira ? A mesebeli királyságot Los Angeles külvárosára ?
Amikor nem a gonosz mostohát és a testvéreit kell elviselnie Sam ( Hilary Duff ) egy étteremben takarít . Várja a szőkeherceget , aki persze az orra előtt van .
Vajon sikerül a modern Hamupipőkének megtalálnia álmai hercegét ?
Na vajon ? Hát persze , hogy igen !


Hamupipőke történet : ( 2008 )

Táncverseny ! A nyertes jutalma , hogy szerepelhet Joey Parker videóklippjében .
Ez aztán a Hamupipőke történet modernesített változata ! Mary ( Selena Gomez ) és Tami a legjobb barátnője is a reménykedők csoportjába tartozik .
Na de vajon hol hagyja el a cipőjét ? Lehet , hogy a téncparketten ?


Egy új tündérmese : volt egyszer egy dal :

Egy zenés feldolgozásban születik újjá Hamupipőke . Katie énekesnő szeretne lenni de persze mostohaanyja és a mostohanővére lépten - nyomon megakadályozzák .
Diadalt arat Beverly Katie hangjával és a híres producer fia Luke tévedésből a mostoha tesőba szeret bele .
Katie-nak ki kell állnia az igazáért . álmaiért , hogy bebizonyítsa ő az igazi .
Hálisten nem sikerült giccsesre és nem csúszik át a ló túloldalára sem .


A film : Hamupipőke :

2015-ben mutatták be , az egész estés filmet , amelyet Kenneth Branagh rendezett .
A Walt Disney Picture készítette , a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazta .
2015 március 19-én mutatták be itthon a mozikban .
Ez a klasszikus történet . Mindenkinek ajánlani tudjuk .


Hamupipőke film: Cinderella Story: If the Shoe Fits

2016. augusztus 16 .
Az ilyen filmekből sosem elég . A legfrissebb Hamupipőke történet . Új és egyéni , a kultikus 1950-es évek igazi klasszikusa . Ez a modern Hamupipőkék sorát erősíti . 
A sztori szerint Tessa ( Sofia Carson )  a mostohatestvéreit kíséri el egy meghallgatásra Hamupipőke szerepére. 
Megkapja a szerepet , beleszeret a hercegbe . 
A többi pedig innentől kezdve kiszámítható . Szerelem és boldogság .


Hamupipőke története az évek során annyi feldolgozást megélt, hogy ember legyen a talpán, aki számon tudja tartani őket.
Összegzésképpen tehát elmondhatjuk , hogy a mesekönyv és a film adaptációk között sok hasonlóságra lelhetünk .
De a modern kor kisebb - nagyobb elemeit már - már beleszőtték , az új generáció világába.
Ez az újra értelmezés jót vagy rosszat eredményez a mai világnak , azt döntsétek el ti . :)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.) (Ajánló, értékelés)

Erin Watt: Megtört herceg (A Royal család 2.)  Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz . Kikötőben vívott ökölharctól...